Sikfest vid Kukkolaforsen


Förtrollande vackert på kvällen vi 23-tiden. Foto: CL

I Torneälven, en bit uppströms ligger Kukkolaforsen mycket vackert och turistiskt. Varje år arrangeras sikfest för att fira sikens ankomst. Vi drog dit med husbilen men först ett kort stopp i Haparanda på IKEA. Väl framme träffade vi 4 andra bekanta ekipage och konstaterade att MÅNGA bestämt sig för Kukkola. Varenda gräsplätt var upptagen på campingen.

 
Gammal beprövad halstringsmetod.                    Hotellentren.

Siken äter sig mätt i havet och börjar sen vandringen uppströms Torneälv. Eller som presentatören sa......-Det säger pling i huvudet på fisken och sen är det bara kärlek som gäller !
Den vandrar upp till 40 mil (om den överlever) under sommaren till lekplatser vid Muonio och Lainio älv. Passagen vid Kukkola tar ungefär ett dygn och fisken måste vila bakom stenar och sk. gropar där det är bakvatten. Med en gammal teknik har man byggt "pator" ut i forsen för att komma åt gropar där man håvar upp siken.
Fiskerätten auktioneras ut varje sommar till högstbjudande, iår gick bästa platsen för 42 tusen. Då måste man bygga sin egen pata själv och naturligtvis håva upp siken själv.
Under ett rekorddygn 1980 lyckades man håva upp ca 7000 sikar vid Kukkola !
Normalt tar man upp 20-30 ton varje sommar. Jag tror att jag kommit ihåg det allra viktigaste som presentatören berättade.


 
Strålande sol ,28 grader och musik.            För 250 kronor kunde man delta i forsränning.

På kvällen hade vårt sällskap utökats till 5 ekipage till. Vi plockade alla fram våra campingbord och dukade långbord i den strålande kvällssolen. God mat, gemenskap och musik förgyllde vår kväll. Likaså paret från Avesta, Luleåparet med goda vänner, Bodensarna, de från Malmberget och Arbogaparet. Nice !
På lördagkväll deltog vi i dansen "på bryggan" med mängder av folk. Sen nattmacka och eftersnack.

  
Svensk sommarkväll.                         En Pata ut i forsen.               Långbord på campingen.

Åsele Marknad

  

När vi vände husbilen mot norr igen för hemfärd passerade vi Åsele där en av Sveriges största Marknader just pågick. Fick en bra plats på en av ängarna (alla gräsytor=camping) alldeles intill marknaden.
Det var hur mycket folk som helst !!!
Försäljningen verkade gå bra och vi bidrog med några fantastiska köp ! Fiskespö, lukttvålar, sandaler, rökt Åselefläsk, Magic Slicer........ Ja du förstår, sånt man inte visste att man behövde.
Till och med på "campingen" förekom det försäljning. En liten tjej på 7 år gick med sin farmor och sålde nybakade bullar för 8 kr styck. ALLA köpte. Vad månde bliva, en entreprenör antagligen?

  

Hälgo sålde också bra. En hamburgare som ser ut som Hälge ! Ja herregud vad man kan hitta på.

Vildcamping vid sjö


 
Vackert i kvällssolen !                                   For your eyes only !   Drag i svenska flaggan !!!

Efter en kort visit in i Norge går färden söderöver. Stannar till vid en liten by som heter Gubbhögen !?
Vid sjön finns badbrygga och en hel del andra vildcampare, de flesta fiskar och njuter av svensk sommar. 

Närmast står ett par från Holland som är i Sverige för 9:e året i rad. Nu skall de uppåt via Stekenjokk och senare in i Norge där deras vuxna son sluter upp i Oslo under några dagar. Han kommer flygande från Japan där han arbetar. Klotet Tellus har blivit mindre när alla är vana att resa enkelt och bekvämt över kontinenterna.

Ett par från Upplands Väsby berättar om sina resor, gärna mot Norrland. Mannen är MYCKET fiskeintresserad och berättar gärna...... (För när storfiskarn´talar om hur många fiskar..........)

Längst ut på badbryggan finns 2 Svenska flaggor placerade. "Någon" har lyckats tappa sitt fiskedrag i flaggan !
Svenska Flaggan har fått en helt ny innebörd, numer är det drag i flaggan !


Stekenjokk - ödmjukt minne


När vi åkte vidare fick jag uppleva otrolig natur.
Har ändå besökt en hel del fjäll men detta var ett alldeles speciell stund. Krokiga björkar övergick till lägre och lägre vegetation. Till slut var inga växter högre än 30 cm. I det karga landskapet stiger snöklädda fjäll.
Passerade en skylt, 876 meter över havet. Snöfläckar alldeles intill vägen samtidigt som det var varmt.....
Jag som annars är van att kameran åker fram kvickt fick någon typ av "njut-här-och-nu-upplevelse" så jag fick bara med mej 1 foto, dessutom inte särskilt bra.
Då kanske du kan förstå att det var väldigt speciellt !!! 

Husbilar och husvagnar blev som små "pluttar" vid vägkanten där många valt att stanna. En del för att fotografera och några för övernattning.
Jag vårdar bilden av fjället i min alldeles egna databank, dvs "the brain".


Klimpfjäll - entre till Norge

 
Norge-farargården vid Klimpfjäll.                Tänk vilken utsikt varje morgon !!           Foto: CL

På toppen av Klimpfjäll ligger Norge-farargården, en fast punkt förr i tiden när resan över fjällen mot Norge tog vid. Nu ger gården en fingervisning om vad självhushåll kan betyda i dessa avsides trakter.
En fantastisk "Stallbutik" med allt från hantverk till färska ägg. Byteshandel har alltid varit viktig i trakter dit det varit svårt att nå. Svenska och Norska flaggan utanför gården visar på de två ländernas gemanskap.

Fatmomakke - samisk kyrkstad

 
Kvällssol bland lappkåtorna.                                                   Naturnära camping.  Foto:CL

Vid vägens slut finns Fatmomakke, samernas träffpunkt med ett 80-tal kåtor och kyrka där dop, giftermål och död fick människor att gå tillsammans. När man träffades och hade färdats lång väg över bergen så var lappkåtorna en fristad för mat och vila.
I en av de äldsta stugorna fick länsman och kyrkans man härbärgera tillsammans. Undrar hur samtalen gick på kvällen? Där diskuterades säkert både himmel och helvete.... 
 
 
Naturskönt vid Fatmomakke bland kåtor och otroligt gamla bosättningar.


Trappstegsforsarna - vid Kultsjön

 
Trappstegsforsarna vid Kultsjön.                               Spegelblankt vid Fatmomakke.  Foto: CL


Söder om vackra Kultsjön passerar man Trappstegsforsarna, inte så svårt att förstå hur de fått namnet. Där talades det många olika språk eftersom alla turister bromsade in och beundrade forsarna. Så gjorde även vi och goda vänner som vi SMS´at för att kunna träffas en kort stund. 
Efter fotografering, lilla kaffetåren och  lite resesnack bar det iväg igen. Vinkade farväl till våra vänner men även mängder av knott och broms som fick äta på andra turister. Där var det färdig-bromsat.....

Storuman - sett från utsiktstorn

 
Besökte utsiktstornet på berget i Storuman med mångmilavid utsikt.           Landskapsdjur ??

Talade med en kvinna från Nederländerna som varit i Sverige med man och husvagn i 4 veckor. De hade bland annat besökt Nordkap, Kiruna, Jukkasjärvi. Skulle besöka IceHotel men hittade det inte.
Jag försökte förklara att under juni månad så har IceHotel smält ned och finns inte mer !
Hon förstod ändå inte.
-Men var finns det under sommaren? Vart flyttar man det? 
Gjorde ett tamt försök med att förklara att det kommer ny is på vattnet som man bygger ett nytt IceHotel av....
Gav upp och bytte samtalsämne !   Que?

Vilken dag !!!

 
Födelsedagsfrukost på sängen med nybakade croissanter !    VIP, 1:a parkett !
 

Tillbringade helgen hos dottern i Stockholm där det mesta hände !
Det råkade vara min födelsedag på lördag och blev bjuden på en OTROLIGT kaffe-på-säng-firande av henne. Samtidigt hade vi TVn på där TV4 intervjuade 3 amerikanska studiomusiker som spelat in musik med bl.a. Elvis, Dolly, Bob Dylan, EmmyLou Harris, Manhattan Transfer  + en mängd andra Countrymusiker. Eftersom jag gillar countrymusic lyssnade jag spänt.
De lottade ut biljetter till dagens countryuppträdande på Skansen.
-Skriv in en bra motivering så kan du vinna biljetter, uppmanade de.
Sagt och gjort. Dottern mailade omgående en motivering med norrlandsfrämmande som firade födelsedag och älskar countrymusic.
10 minuter senare läser de upp hennes mail och säger grattis till 2 biljetter !!!
Det var bara hoppa in i duschen och göra sig klar. Var inte svårövertalad precis. Yiiihaaa !

   
Mats Rådberg, Caroline af Ugglas, Martin Stenmark, Kicki Danielsson.
 
Gjorde Grönalund på kvällen.                                           Vinstmaskinen Diana.

Vi hann även med Fjäderholmarna, grekisk restaurang, baren "Och himlen därtill", shopping....

Dammöppning och Pontare

 
Pontare m. fru.  Foto: HL                            Dammluckor målade av konstnären Bengt Lindström.
  
Dammöppning i 15 minuter vid Porjus, under Vattenfalls 100 årsjubileum. Foto: CL

Vattenfall firar 100 år , likaså orten Porjus. Vid vårt besök på hemvändardagen bjöds det på dammöppning under 15 minuter, Roger Pontare i högform, helikopterlyft, marknad och en mängd andra aktiviteter. Mycket trevligt !

  
Roger Pontare i högform.         Rökt röding säljes.....             Henny säljer böcker och berättar.

Kvällen innan stod vi vid ligga. Jag menar... Vi parkerade husbilen vid Ligga-dammen.
Träffade på en tysk ensamturistande kvinna som färdades i en äldre WW-buss. Hon hade varit ute i 33 dagar och skulle återvända på ca.1 månad. Bjöd henne på nyuppdragen gädda som vi halstrat på öppen eld. På samma plats fanns ungefär 15 ekipage, svenskar, tyskar och någon dansk.


MYCKET el utvinns i Norrbotten !!!!   Varsågod !!!!

För dig som är intresserad så kan du se var och hur mycket el som utvinns i denna tabell ovan.
Fick en kommentar av en bekant som påpekade mitt intresse för el, förra sommaren gjordes nämligen ett besök i ett kärnkraftverk... Men det ÄR intressant, hur människan kan använda, förädla och utnyttja elkraft !

Norrsken


Aurora Borealis - Norrsken

Besökte Patricia Covern, en engelsk kvinna som besökte Porjus för 12 år sedan och blev kvar !
Hon bor i Järnvägsstationen och driver vandrarhemmet på orten. Dessutom har hon utställningar med lokala konstnärer såväl som internationella. De flesta har arbetat med temat Norrsken, detta fantastiska skådespel !
Vi blev guidade av hennes barnbarn Angel 4 år. En liten sprallig tjej som växlade mellan engelska och svenska. Hon startade  bildspelet med Norrsken och tryckte på dosa och knappar som den värsta tekniker. Dessutom bad hon oss att inte röra något.
Vilken tjej, vad månde bliva?

 
Guideansvarig Angel 4 år.                                   Vattenfalls monument med jättehandavtryck.

Talade med 2 kvinnor som klev av en gruppresebuss från Österrike. Den körde runt under 12 dagar och besökte Danmark, Norge, Nord Kap, Sverige, Finland och åter Österrike. De tyckte att det var kallt, 3 grader och mycket snö vid Nord Kap.
Jag berättade om kraftverksbyggarnas strapatser vid byggena utefter Stora Sjöfallet. De lyssnade intresserat och tyckte det var utmärkt med en engelsktalande guide vid deras busstopp !! De hade många frågor om vattenkraft och jag lyckades svara på alla ! Och jag som bara ville använda mej av nyvunna kunskaper.... !

Västergök är bästergök



I sommar Sverige är det naturligt att man träffar på djur av alla de slag, både trevliga och mindre trevliga möten.
Några av våra kontakter den senaste veckan är bl.a:

-Söta späda renkalvar
-En trög igelkott
-Trollslända som "tjorvade" in sig i mitt hår, flygcertifikat?
-En gädda som var på bettet (halstras ikväll)
-Stridslystna iiiii-are (mygg)
-Västergök är bästergök
-Hungriga knott som gillar rått
-Öring 40 cm (sjuss in i frysen)
-Taktfast marcherande myror
-Galen mås på smörgås

Sarek och Stora Sjöfallet


Vad sägs om utsikten?  Foto: CL

Ingen annanstans är luften friskare, utsikten mer storslagen, tystnaden mer äkta och den mänskliga litenheten mer påtaglig än vid Stora Sjöfallet och världsarvet Laponia. Det är så man beskriver Sarek.
Ett omväxlande fjällandskap med allt från urskog, fjällbjörk (fjällsaxofon) till karga toppar med snö och glaciärer.

Vi svängde av stora vägen och passerade kända namn som Luspebryggan, Vietas och en av Kungsledens startplatser. Branta berg med jokkar och naturligtvis de enorma dammarna Suorva, Vietas, Porjus, Harsprånget och Ligga. Man lär så länge man lever.
Träffade på ett par i husbil från Schweiz. De hade varit 7 veckor i Norge för fiske, nu Sarek några veckor och sedan till Finland vidare genom Litauen etc. Skulle vara borta  totalt 7 månader. Hade just dragit upp middagsmaten, 2 granna harrar.
Det är fler och fler som vi träffar som gör mycket långa resor och är borta månadsvis, många naturligtvis 50+. Varför sitta hemma?... hör vi ofta. Lever billigt på fisk och egen lagad mat. Hygien och tvätt går alltid utmärkt i ett vattendrag, resonerar hubilsfolket.

 
Vackra molnformationer !                                      Snösmältning från fjället.
 
FiskFlyg har fullt upp med turisterna.                  Husbilen tar oss till fantastisk natur. Foto: CL

Till middag idag blev det smörstekt harr med ackompanjemang av forsen upplyst av ständig sol. Midnattssolen ger oss ljus dygnet runt, svårt att gå till sängs när det alltid är dag. Vi befinner oss för tillfället en bra bit ovan Polcirkeln.

Top of Europe


Gällivare/Malmberget och "Gropen" i mitten av bilden.

I Gällivare, på skidbacken Dundrets topp (som tidigare kallades Top of Europe) har man en vidunderlig utsikt över Gällivare, Malmberget och till och med Aitikgruvan som ligger någon mil bort.
Man kan till och med se "Gropen" i Malmberget där man fortfarande spränger efter malm. Ovanjord har LKAB löst in villor när rasrisken blivit för stor.


Passerade även Stenbron där tragiska saker skedde förra hösten. En minnesplats finns vid ett träd där man kan stanna till en tyst minut och skänka Carolin en tanke. Så gjorde även vi.

RSS 2.0