Sikfest vid Kukkolaforsen


Förtrollande vackert på kvällen vi 23-tiden. Foto: CL

I Torneälven, en bit uppströms ligger Kukkolaforsen mycket vackert och turistiskt. Varje år arrangeras sikfest för att fira sikens ankomst. Vi drog dit med husbilen men först ett kort stopp i Haparanda på IKEA. Väl framme träffade vi 4 andra bekanta ekipage och konstaterade att MÅNGA bestämt sig för Kukkola. Varenda gräsplätt var upptagen på campingen.

 
Gammal beprövad halstringsmetod.                    Hotellentren.

Siken äter sig mätt i havet och börjar sen vandringen uppströms Torneälv. Eller som presentatören sa......-Det säger pling i huvudet på fisken och sen är det bara kärlek som gäller !
Den vandrar upp till 40 mil (om den överlever) under sommaren till lekplatser vid Muonio och Lainio älv. Passagen vid Kukkola tar ungefär ett dygn och fisken måste vila bakom stenar och sk. gropar där det är bakvatten. Med en gammal teknik har man byggt "pator" ut i forsen för att komma åt gropar där man håvar upp siken.
Fiskerätten auktioneras ut varje sommar till högstbjudande, iår gick bästa platsen för 42 tusen. Då måste man bygga sin egen pata själv och naturligtvis håva upp siken själv.
Under ett rekorddygn 1980 lyckades man håva upp ca 7000 sikar vid Kukkola !
Normalt tar man upp 20-30 ton varje sommar. Jag tror att jag kommit ihåg det allra viktigaste som presentatören berättade.


 
Strålande sol ,28 grader och musik.            För 250 kronor kunde man delta i forsränning.

På kvällen hade vårt sällskap utökats till 5 ekipage till. Vi plockade alla fram våra campingbord och dukade långbord i den strålande kvällssolen. God mat, gemenskap och musik förgyllde vår kväll. Likaså paret från Avesta, Luleåparet med goda vänner, Bodensarna, de från Malmberget och Arbogaparet. Nice !
På lördagkväll deltog vi i dansen "på bryggan" med mängder av folk. Sen nattmacka och eftersnack.

  
Svensk sommarkväll.                         En Pata ut i forsen.               Långbord på campingen.

Kommentarer
Postat av: Henny

Ser härligt ut, särskilt när det regnade småspik här hemma under helgen.

2009-07-27 @ 09:44:47
URL: http://morzansochfarzans.blogg.se/
Postat av: Inger och Janne Svensson, Boden.

Vilka fantastiskt fina bilder med tillhörande text. Mycket trevlig läsning och tack än en gång för en jättetrevlig helg. Hoppas verkligen att vi syns på någon camp

2009-07-27 @ 16:03:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0