Nävertjärn i höstskrud



I fantastiska höstfärger tillbringade vi några dagar vid Nävertjärn. Välordnat av föreningar med bryggor, ved, stuga. Ja allt man kan behöva.

7 ekipage fanns på plats med vuxna och barn i alla åldrar. Dessutom totalt sju hundar varav en borderterrier stack iväg på eget uppdrag och blev borta över natten. Med pejlingsutrustning lyckades "matten" hitta hunden sen hon skogspromenerat mer än en mil.

En av kvällarna gjorde vi Buffebord av allas mat. Det bjöds på lammstek, älgfärsbiffar, rökt fläskfile´, tacopaj, gryta etc.....

Fisket gick däremot inte allt för bra, ja rent av uruselt. Firrarna simmar vidare och gjorde ingen stor affär av att vi ville plocka upp dom. Simma lungt !

Bärplockning vid Åbyälven


I skogen finns allt material till en bondgård !

Naturvackert intill Åbyälven vistades vi med med bekanta och lånade barn, Elin och Gustav. Bärplockning på dagen och ficklamps-lek i kvällsmörkret. Dukade "långbord" och avnjöt god mat i eftermiddagssolen.
Gamla hederliga lekar fungerar alltid, dvs. kossor av kottar, barr blir till hästens goda hö, lingon blir fårens mat ......

 
Flinka fingrar rensar.  Foto: Elin Nordlund               Om jag hugger så travar ni......

 
Man blir trött av mycket frisk luft.                            Vackert vid älven.


BURMA-bron


Fantastisk höstkväll vid Ljusselsforsen.  Foto: CL

Tillbringade helgen vid Piteåälven vid den så kallade Burma-bron.
Varför heter den så kanske vän av ordning undrar? Så här finns det beskrivet:

Vägen byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt i början av 1940-talet, mitt under brinnande krig.
Arbetarna var mer eller mindre tvångsförvisade till arbetet. Många av dem kom från södra Sverige, och bodde i barackläger långt ifrån nära och kära. Det hårda kroppsliga arbetet, ödemarken, ändlösa myrmarker och mygg i massor gjorde att många vantrivdes med arbetet.

Nyhetsrapporteringen dominerades naturligtvis av andra världskriget.  Det talades bland annat mycket om hur japanerna med hårda metoder tvingade krigsfångar att bygga vägar och järnvägar genom Burmas djungler. Paralleller med den egna situationen låg naturligtvis nära till hands, och vägen började internt bland arbetarna att kallas för Burmavägen. Detta namn spreds till lokalbefolkningen, och lever fortfarande kvar i högsta välmåga.
Därav Burma-vägen och Burma-bron.


Sabotörer

  
Det skriker inne i husbilen....                    Nu fixar jag skilsmässopapper !

Under september var vi ett tiotal campingekipage som träffades för umgänge, musik, svamp-och-bärplockning och surströmmingsätande.
Den andra kvällen sändes det en fotbollsmatch på TV och herrarna samlades i en av husbilarna.
Vi damer tog ett kollektivt beslut att vi skulle störa TV-tittandet för att få ut herrarna till den vackra höstkvällen.
Vi lyfte upp den smalaste och nättaste av damerna på husbilstaket för att vrida antennen.

Ut rusar en galen man (tillika sabotörens make) och hytter med näven över missat fotbollsmål !

Många hjärtliga skratt av både herrar och sabotör-damer. Maken mumlade nåt om skilsmässopapper men såvitt jag vet så är dom fortfarande lyckligt gifta !  Kan dock konstatera att uppdraget att få ut herrarna lyckades.
Mission completed !

Kvinnoerövring och halshuggning


Foto: CL

Efter otaliga historier och kvinnoerövringar så dömdes han till döden genom halshuggning !
Det handlar om Olov Andersson i Tåme, "Ola-Ann" som han kallades. Året var 1607 och länsman Olov Andersson hade sedan 1586 upplåtits rätten till fiske i Byske och Fällfors.
Epoken med laxfiske vid Fällfors i Byskeälven startade redan på 1500-talet och berättelsen om "Ola-Ann" är bara en av många.

 
Byske älv vid Fällfors.                                                            Laxobservatoriet.

Fällfors gamla kraftstation (i trä) uppfördes 1926, men efter en brand byggdes den i betong och var i bruk t.o.m. 1954. Den gav då 147 kilowatttimmar, ca. 5 villor i dagens mått. På den tiden räckte det till en hel by.
Det finns fortfarande kvar laxtrappor med laxfällor och ett laxobservatorium. Trots näsan mot glaset kunde vi inte se någon lax vid vårt besök. Om det dykt upp någon kan man undra vem som blivit mest rädd?

  
Dagens skörd blev 2 korgar svamp !                    Barbro och MajBritt tar hand om svamparna.

 
Surströmming på kvällen !                                   Hallonen hittade vi intill kyrkan. Tack och lov.


Under dagarna vid Fällfors plockades det vildhallon, lingon och svamp.
Han skulle nog ägnat sej åt svampplockning istället, han "Ola-Ann".....!


Jokkmokks Höstmarknad


  

Caravan Club hade träff på Jokkmokks Höstmarknad, på Notuddens Camping. Vi var ca.20 ekipage som checkade in (plus en massa andra campare) för att se marknaden, umgås, äta surströmming.  Halvdåligt väder men folk som inte låter sej störas av lite moln.

Kvällen innan Jokkmokk vildcampade vid Tårrajaur där vi träffade mycket trevliga människor från Hudik, Gunnar och Inger. De har gjort många och långa resor ute i Europa under åren. Nu med ny husbil ställde dom kosan mot Norge för fiske. Eftersom dom också var medlemmar i CaravanCluben övertalade vi dom att stanna i Jokkmokk med oss.

  

Marknaden med mer än 100 knallar avverkades och inköpen bestod av det viktigaste, JokkmokksKorv, rökt sidfläsk och varma strumpor.
På kvällen samling vid lägerelden (en trumma från en tvättmaskin fylls med ved och vips har man en flyttbar, återvinningsbar eldstad), där det spelades både dragspel och saxofon.  Mycket trevligt !
Allsång i långkalsong !

Välarrangerad CaravanClub-surströmmingsskiva kvällen därpå där det spelades, sjöngs, såldes lotter och berättades historier. 
Själv vann jag en flaska med mirakel-rengöringsmedel för husbilar som heter Clean. Tage Skoog med vänner var där och skänkte en del vinster. Enligt honom kan man luta sej bakåt sen man sprayat husbilen och titta på när smuts och gamla insekter rinner av. Jag återkommer med en recension efter 1:a tvätten. Tack så mycket !
Söndag blev det avskedsfika i strålande sol, sen hemresa.


  

RSS 2.0