Öjeby Kyrkmarknad



Besökte Öjeby Kyrkmarknad och gamla kyrkstaden med sina gamla byggnader. Massor av människor var där eftersom det samtidigt pågick fotbollscupen Piteå Summergames, Sveriges näst största turnering med 700 deltagande lag !!!

På marknaden fanns som vanligt nästan ALLT att köpa. Storsäljaren Foppatofflor i starka neonfärger verkar fortsätta även denna sommar. Glädjande fanns det många lokala hantverkare där i år.

Att gå mellan marknadsstånden är en riktig syn, hörsel men framförallt doftupplevelse. De goda dofterna avlöser varandra för varje meter man avverkar.  Nyrökt forell, varma nygräddade munkar, kryddor, våfflor och anisbröd.....
Skrattade åt alla mobiltelefoner som ringer ideligen. Folk river och sliter i kläder och väskor när dom känner igen "sin" signal. 
Träffade förresten en släkting som konstaterade att han fyllt minnet i sin telefon. Han hade av misstag tagit 160 foton i byxfickan !!!
                                                                                              
Kontrasterna känns enorma med gamla kyrkbyn, aluminiumballonger, VildHasse, 600-åriga kyrkan, plastmattor och rökt forell. Tänk om de som var byteshandlare vid marknadens start på 1600-talet kunde göra ett hopp i tiden och besöka nutidens marknad. Hemska tanke.

På den tiden blev ett tjog ägg till en härva garn, två lamm blev till en kalv och så vidare.
Undrar vad jag fått i byte mot mina blå Foppatofflor?
En höna, griskulting eller kanske rent av en tunna sill?
Eller kanske en "snus-puss" av storbondens dräng?

      
Storbondens dräng ?                                                   Öjeby Kyrka

Storforsen i Norrbotten


En av Europas vackraste platser.  Foto: CL

Så här skriver man om forsen. Ren poesi....

Storforsen i Norrbotten.
En av Europas vackraste och mäktigaste platser.
Pampigast när vårfloden dånar.
Ljuvast när naturen står i högdager.
Mysigast när höstens färgprakt bedårar alla sinnen.
Magisk när kylan förvandlar vattendropparna till skimrande iskristaller.

Efter ett uppehåll vid forsen gjorde vi ett besök vid galleriet där konstnärer från Norrbotten ställer ut. Öppet alla dagar under sommaren. Vid kapellet förättas en mängd bröllop med forsen i bakgrunden. Dynamiskt  och romantiskt !
Via gångbro kan man ta sej upp till den brusande och imponerande forsen. Många nationaliteter fanns på plats vid vårt besök.

    
Kraftfulla Storforsen.  Foto: CL                            Rofyllda Storforsen.  Foto: CL


Benbryteforsen Piteåälven


Kvällning vid benbryteforsen.  Foto: CL

På midsommardagens eftermiddag anlände vi i hällregn till Piteåälven. Strax före forsen överrasskades vi av mark täckt av hagel. Ett åsk och regnväder hade just passerat så flera av camparna vid forsen oroades av tanken att husvagnstaket kanske blivit buckligt. Tur att vi inte var där då....
Ett tiotal ungdomar från hela landet tränade med sina "kanoter" på forssurfing. Imponerande att se. Vi såg många sk. eskimåvändningar när båtarna slog runt. Flera gånger var ungdomarna under vattnet i alldeles för många sekunder tyckte vi. Efteråt kom dom förbi oss och berättade mer om kanotsurfingens teknik. Vi lärde oss en del.... Tror dock inte att det kommer till användning.


Mission Impossible ?

Midsommarafton i Gråträsk

   
Vinnande Foppakoncept ! Foto: CL          På väg ....(till midsommarfirande) ?   Foto:  CL

Midsommarafton firades i Gråträsk med knytkalas, sol, tipspromenad och 1:a sommardoppet !
Gästerna anlände med skratt, pajer, fiskespön, gitarr och myggmedel. Däremot förekom ingen pajkastning.
Vid lägerelden på kvällen berättade alla dråpligheter och pinsamma händelser från barndomen. En och annan bekännelse kom fram....  Många och långa skratt !!!
Vad sägs om......

Killen som läste i sin lillasysters dagbok vem som fått hennes 1:a puss ! 

Den 8-åriga tjejen som trampat in en spik i foten och blev hemburen på ryggen av sin 12-årige bror,  1 km ! Vilken hero !

Barnen som fick hjälpa sin far med tjuvfisket genom att simma ut på sjön med en lina i munnen dragandes fisknät ! (Kanske därför barnen sporrades att snabbt lära sej simma i simskolan?)

Poliserna som irriterat uppsökte föräldrarna till killen som kört MC på bakhjulet genom samhället i 1 km !!!

Lillasystern som kröp och kröp i diket därför att hennes storebror sagt att dom lekte kurragömma när han i verkligheten gått till sina kompisar för att slippa syrran ! 

Flera av historierna passar dock inte för cyberspace.....   En MYCKET trevlig midsommarafton !!  Tack värdfolket !!

Natursköna Arvidsträsk


 
Motståndarlaget. Foto: CL                       Natursköna Arvidsträsk   Foto: CL

Vid vackra Arvidsträsk utanför Älvsbyn stannade vi till ett dygn. På bägge sidor om byavägen ligger träsket med vikar, broar och en mängd stugor. Sommartid finns där mängder av sommarlediga människor inklusive en och annan holländare.

I den soliga kvällen blev vi lotsade med båt runt träskets alla vackra vikar. En improviserad  fisketävling utbröt  mellan två båtar där vi kunde kora  en 7-årig segrare med glimten i ögat. Mötte en hemmabyggd flotte med motor som kryssade fram mot kvällssolen.


Semesterliv.                                       Fångat den själv !

En sommarklädd 10-årig flicka tvättade  sommarleriga springfötter på bryggan.
Efter avslutad grillning och en del förberedelser inför följande dags midsommarafton blev det sängdags i fullt solljus kl. 23.30.
Vid morgonkaffet påföljande dag passerade en räv husbilen på ca. 5 meters håll.


Tvättar leriga springfötter !  Foto: CL

Jävre Fiskecamp



Interiör museét Foto:CL 
Museét med en fiskebod.  Foto. CL                                                         

Har tidigare besökt Jävre Fiskecamp flera gånger och varje gång har det skett någon positiv förändring. Denna gången var det nya redskapsmuseet. Fantastiskt !

Samlaren Kjell Persson har byggt upp en otrolig samling av gamla saker. Alltifrån hyvlar, björnsaxar, fällor till fiskedon och bruksföremål. Man förundras över samlingens storlek samt dåtidens uppfinningsrikedom !
Är du i närheten så gör ett besök !
Utanför museet kan hungriga turister och besökare få äta av norrländsk delikatess.Över öppen eld steks och wokas både lax, souvas, renskav och grönsaker. Anrättningen serveras på "tallrikar" av trä som du själv eldar upp efteråt.

Vid vårt besök fanns där en större grupp av internationella gäster från Kappa (utländska försäljare).
De hade besökt Rönnskär, sen museet och skulle avsluta kvällen med middag i Jävregården.
På campen fanns också 3 italienska motorcyklister på väg mot Nord Kap.

Vi var ett sällskap på ca 8 personer som avnjöt en superb middag vid vattnet, innehållande bl.a. nyhalstrad lax.
Efteråt bjöd vi till oss en man från Belgien som tältade intill. Han hade cyklat från Belgien och var på väg mot Rovaniemi. Där skulle hans fru hämta upp honom med husbil. Lärt känna bl.a. Sverige under sin 7-veckorscykling.
Han var ett mycket trevlig besökare vid vårt kaffebord där det talades tyska, engelska, franska och svenska.

Avslutade kvällen i sol (som aldrig går ned) och konstaterade att dagen varit mycket lyckad.

  Fiskelycka ! Foto: CL     Vilken dag ! Foto: CL      
    Fiskelycka !   Foto:  CL                                             Elden är lagom. Har ni fått nåt ?

Vackra Norrbotten


Utsikt från Brännaberget vid Överkalix.  Foto: CL

Reste genom Världsarvet (World Heritage) Gammelstad i Luleå och såg hur man målade, klippte och frächade upp inför kommande turistströmmar i sommar. Gamla rödmålade kåkar som inkvarterat kyrkbesökare under lång tid.

Via Niemisel gick färden mot Överkalix och utsiktsplatsen Brännaberget. Så här skriver man i turistinformationen om berget:
Brännaberget är det mest välkända berget, med sin enastående utsikt över Överkalix, just där Kalixälven möter Ängesån. Du kan se midnattssolen från bergets topp varje sommar. Festplatsen uppe på berget - dit du enkelt tar dig med bil - bjuder på artistframträdanden i världsklass. Brännaberget är ett måste för sommarbesökare!

Håller fullständigt med. Vid tillfället var vattenståndet väldigt högt så deltat med vatten omringade Överkalix. Överkalix har dessutom just blivit utsedd till bästa UF-kommun 2008, (UF=Unga Företag). Grattis ! Unga skall lyftas fram.
På festplatsen finns det gammeldags skyltar som erbjuder Tombola. Man minns när man som barn själv hängde vid lotteritrumman på Selholmen i Älvsbyn för att se vilka om vann. Hade man tur kunde man få vinsten av någon överförfriskad person som inte behövde sin vinst-Nalle.

Efter fina vägar vidare till Övertorneå och en snabbtur över Torneälven in i Finland. Övernattning på svenska sidan i solig sommarkväll vid Vuentoforsen som är känd bland fiskare för sina fina harr-vatten.

Vid Småkvarnarna utanför Kalix tänkte vi ta ett kaffestopp hos goda vänner.
Vid ankomsten skulle dom just sätta potatis så vi drog på gummistövlar och hjälpte till. Sen blev det kubbspel och surströmming på kvällskvisten i strålande sol. Lång kaffepaus kan man konstatera. Inte en mygga!
På morgonen utflykt till Storön, känd för sitt fisksalteri. Hann även med Ryssbält och Nyborg. Namnet Ryssbält kommer från finskans namn för kornåker vilket tydligt syntes. Idylliska byar vid havet.

Ta del av smultronen....

Kommer att skriva om några resor med husbil, både för att roa mej själv men även tipsa andra om "smultronställen" efter vägarna. Ta del av smultronen, kanske dom passar i din korg också?


None
Cape East Haparanda 175 rum+camping

Under försommaren har vi styrt kosan till Skellefteå (2 ggr) varav en mässa med nytänkande och design.
Där lyckades jag svara rätt på några mässfrågor och vann en T-shirt. Goda vänner till oss vann 1:a priset, en Murrikka stekpanna som passar alldeles utmärkt på elden.
Flera ekipage med bekanta dök upp under dagarna så det blev långbord hopsatt av diverse campingbord till lördagsmiddan. Höga bord, låga bord, vackra och fula. Precis som det ska va. Det är sällskapet som räknas. Hade varit roligt att komma dragandes med ett högt barbord nångång ;-), eller varför inte ett japanskt lågt...?

4 dagar i Haparanda vid Valborgs var också minnesvärda. Testade naturligtvis IKEA som alltid tilltalar.

Den stora majbrasan som ordnats var välbesökt men den tog aldrig riktigt fyr. Tur att det fanns små eldar så medhavda korvar fick svettas. Två dagar senare gjordes ett nytt försök att tända brasan och då lyckades det bättre.
Betyder det att Valborgs var senare i Haparanda? Vad betyder det för tideräkningen och måste jag ställa om klockan flera dygn nu? Snillen spekulerar....

Två av dagarna i Haparanda stod vi vid Cape East(Sveriges östligaste punkt sägs det). Rekommenderas varmt.
Både platser för husvagnar, husbilar men även mängder av hotellrum. Har du IKEA-kortet blir det billigare. Smart affärside´. Restaurang i gammeldags miljö.

Fick uppleva islossningen med goda vänner vid Torne älv. Vilket skådespel !
Där fanns både bastu vid älven, fin grillkåta och trevliga ortsbor. Fick berättat mycket om Haparanda och även Finland. Bl.a. finns Havator där med sina lyftkranar. Reningsverket för Haparanda ligger i Finland(på andra sidan älven). Mycket prat om alla satsningar på orten, en kärt samtalsämne. Kvällen avslutades med surströmming i solig och frisk miljö.

Vid Byskeälven har vi också hunnit stanna, bl.a. plockat murklor. Därför kan jag inte berätta var....
Lärde mej äntligen reglerna i Boule-spelet. Kul men svårt.

                

                                                                                                


















Den blomstertid nu kommer. Foto: CL 
    

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0